У закладах харчування та ресторанного господарства дозволяються до використання засоби вимірювальної техніки, що занесені до Державного реєстру вимірювальної техніки, допущеної до використання в Україні. Науково-виробничі центри стандартизації, метрології та сертифікації в Україні забезпечують державний метрологічний нагляд, експертизу, організовують контроль за дотриманням метрологічних норм і правил та єдність вимірювання і одноманітність засобів вимірювання в нашій державі, здійснюють періодичну повірку і таврування вимірювального устаткування, вилучають з експлуатації непридатні вимірювальні прилади.
Саме такі послуги у нашому регіоні надає ДП „ІВАНО-ФРАНКІВСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ”. У даній сфері обслуговування найчастіше використовуються такі засоби вимірювальної техніки, як: ваги та вагове устаткування, термометри, психрометри та міри місткості. Найбільш широко застосовують у торгівлі ваговимірювальні прилади, призначені для вимірювання маси товарів (вантажів). На багатьох вагах при зважуванні застосовують заходи маси - гирі. Усі види ваговимірювального устаткування періодично проходять технічний огляд і контрольні іспити на точність, чутливість, стійкість і постійність показань для з'ясування їх придатності до експлуатації. Під час технічного огляду перевіряють чистоту і справність ваг. При контрольних іспитах звіряють міру і показання ваг зі зразковими (виявлені відхилення не повинні перевищувати допустимих похибок). Прилади, що мають відхилення понад установлені стандартами допустимі похибки, ремонтують чи списують як непридатні до експлуатації.
Відповідно до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" від 5 червня 2014 р, який набрав чинності з 1 січня 2016 р, засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації і потрапляють під державний метрологічний нагляд (більш докладно в п.4.1.1) підлягають обов’язковій повірці згідно встановленого тимчасового міжповірочного інтервалу (Наказ Мінекономрозвитку №1474 від 13.10.2016 "Про погодження матеріалів міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації, за категоріями"). Для більшості вагового обладнання цей термін дорівнює одному року, що означає, що не пізніше, ніж 365 днів з моменту минулого повірки або ремонту ваги повинні проходити планову періодичну повірку в уповноважених організаціях. Сама процедура перевірки ваг включає в себе комплекс заходів, спрямованих на підтвердження відповідності вагової техніки вимогам ДСТУ EN 45501. Відповідно до Закону України використання неповірених ваг або обладнання з вичерпаним терміном повірки тягне за собою адміністративну відповідальність, що приводить до накладення штрафних санкцій. Нагляд за застосуванням повірених ваг і виявленням порушень здійснюється центральними органами виконавчої влади у сфері метрології.
Заклади харчування повинні бути забезпечені холодильними установками. Холодильні і морозильні камери повинні мати достатню ємність та підтримувати харчові продукти при правильній температурі, а також бути обладнаними пристроями для вимірювання температури. Необхідно перевіряти температуру холодильного обладнання принаймні один раз на день. Також необхідно регулярно перевіряти температуру, яка встановлена на дисплеї чи панелі, з показниками контрольного термометра. Термометри не повинні містити ртуті. Необхідно мати окремі зондові термометри для перевірки температури в товщі готових до споживання харчових продуктів та необроблених харчових продуктів. Термометр для готових до споживання харчових продуктів потрібно зберігати у чистій зоні. Зондові термометри та термометри у холодильниках необхідно перевіряти принаймні двічі на рік, щоб переконатись в правильності показів, в уповноважених організаціях.
Для роздрібної торгівлі алкогольними напоями в закладах харчування використовують міри місткості. Щоб споживач був впевнений у точності дози, міри місткості повинні проходити повірку не менше одного разу на рік в уповноважених організаціях.
Отже, щоб споживач був задоволений якістю наданих послуг, підприємець, який надає послуги в закладах харчування, повинен своєчасно проходити повірку засобів вимірювальної техніки і дотримуватись всіх норм Закону України.