26.11.2019 - ХАССП - у всіх навчальних закладах

ХАССП - у всіх навчальних закладах


22 листопада 2019 року на базі Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" (ДП "Івано-Франківськстандартметрологія") відбулась робоча зустріч між фахівцями "Івано-Франківськстандартметрологія" та представниками Івано-Франківської міської ради з актуальних питань впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів у дошкільних навчальних закладах нашого міста.

На зустрічі були присутні:

Балкова Ольга Василівна – головний спеціаліст з питань дошкільних закладів Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області;

Атаманчук Мар"яна Василівна – директор ДНЗ №32 “Солов’ятко” Івано-Франківської міської ради;

Двірник Оксана Василівна – старша медсестра ДНЗ №15 «Гуцулочка», керівник методичного об"єднання медсестер дошкільних навчальних закладів Івано-Франківської міської ради.

ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" на цій зустрічі представляли:

Грогодза Зоряна Степанівна - провідний інженер відділу систем управління, аудитор  систем управління безпечністю харчових продуктів;

Петришин Наталія Ігорівна - начальник відділу систем управління, кандидат технічних наук, головний аудитор з сертифікації системи управління якістю.

На робочій зустрічі обговорювалось питання щодо надання фахівцями відділу систем управління ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" методично-консультативної допомоги з питань розробляння системи управління безпечністю харчових продуктів, яка базується на принципах НАССР у дошкільних закладах. Така система управління безпечністю харчових продуктів є системою аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. При розробці системи НАССР будуть дотримані  вимоги загальних принципів гігієни харчових продуктів. Також обговорювались питання необхідності створення належних умов для організації безпечного харчування в закладах дошкільної освіти Івано-Франківської міської ради. Впроваджена система управління безпечністю харчових продуктів, яка базується на принципах НАССР, є обов"язковою вимогою "харчового" законодавства ще з 20 вересня 2019 року (тобто вже понад два місяці є обов"язковою ця норма для малих потужностей, якими і є дитячі дошкільні заклади, оскільки харчоблок в таких закладах розглядається як мала потужність).

Нагадаємо, що в червні 2019 року вже відбулись розширені зустрічі з освітянами на базі ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" (окремо для шкіл і садочків), на яких було розглянуто питання гігієни виробництва харчових продуктів в освітніх закладах, а також питання щодо планів НАССР.

 

Для інформації: з метою визначення, чи належить оператор ринку харчових продуктів (харчоблок, заклад громадського харчування) до категорії малої потужності, слід звернутись до терміну «мала потужність». Харчоблок в ДНЗ відноситься до малої потужності, якщо він сукупно відповідає наступним критеріям:

-  постачає харчові продукти кінцевому споживачу,

-  має не більше, ніж десять осіб робочого персоналу,

-  займає площу не більше ніж 400 квадратних метрів.

Система НАССР – це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Відповідно до чинного законодавства України оператори ринку зобов"язані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів. Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.




Повернутися до списку »»