22.01.2019 - Новий законодавчий підхід до маркування вмісту алергенів

Особливості маркування речовин або продуктів,які спричиняють алергію або непереносимість

Серед основних нововведень Закону України №8450 "Про інформацію для споживачів харчових продуктів" - повністю новий, раніше не застосовуваний підхід до маркування алергенів.
Певні харчові продукти або інгредієнти харчового продукту можуть спричинити в деяких людей алергічні реакції або непереносимість та, відповідно, становити небезпеку здоров’ю цих людей. Законом передбачено надання споживачам інформації про вміст таких речовин у харчових продуктах.
В Додатку 1 до Закону наведено перелік речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість. Наприклад, до алергенів належать наступні продукти:
— злаки, що містять рослинні білки (пшениця, жито, ячмінь, овес, пшениця спельта, камут),
— ракоподібні,
— яйця,
— арахіс,
— риба,
— селера,
— соєві боби,
— молоко,
— кунжут,
— молюски тощо.
Нові вимоги до маркування алергенів:
— інформація має бути вказана у переліку інгредієнтів з чітким зазначенням назви речовини або продукту згідно з переліком алергенів;
— назва речовини або продукту має бути виділена певним шрифтом, стилем або кольором фону, завдяки чому вона чітко відрізнятиметься від решти переліку інгредієнтів;
— за відсутності переліку інгредієнтів, подаючи інформацію щодо речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергію або непереносимість, необхідно включати слово "містить" перед назвою речовини або продукту.
Варто зазначити, що маркуватися алергени повинні не лише на упаковці харчового продукту, а й у меню закладів громадського харчування.
Якщо продукти реалізуються дистанційно, то в інформації про продукт також потрібно надавати відомості щодо речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергію або непереносимість. Така інформація має бути доступною для ознайомлення споживачем до моменту продажу харчового продукту.
Надання точної, чіткої та легко зрозумілої для споживача інформації про харчовий продукт вкрай важливе для підвищення рівня благополуччя споживачів, а також необхідне для запобігання такої проблеми як важкі наслідки алергічних реакцій.




Повернутися до списку »»