29.03.2018 - Пест контроль в системі НАССР

Пест контроль в системі НАССР

Однією з передумов до запровадження системи НАССР на харчовому підприємстві є організація системи пест контролю.

Система Пест контролю (Pest сontrol) - орієнтована на досягнення результату інтегрована система контролю та управління чисельністю шкідників.

Шкідники – це будь-які організми, шкідливі для здоров'я людини, які спричиняють незручності, наносять матеріальні збитки людині чи підприємству. Зазвичай до них відносять дрібних гризунів (миші, пацюки), комах (мухи, таргани, комарі, мурашки), птахів та інших.

В рамках програми пест контролю потрібно враховувати, що це не тільки діяльність з дератизації та дезінсекції, а й захист від птахів, котів, собак, лисиць, землерийок тощо.

Першочергове завданням цієї системи – розробити дії, які дають змогу запобігти проникненню шкідників у приміщення, де проводять технологічні чи допоміжні процеси.

Такими заходами можуть бути: 

- підтримування будівель, споруд у належному технічному стані;

- облаштування та своєчасне прибирання території підприємства, в т.ч. своєчасне вивезення відходів;

- санітарна обробка контейнерів для сміття,

- дотримання процедури закривання дверей у виробничі приміщення;

- встановлення москітних сіток на вікна, які відкриваються;

- закривання решітками вентиляційних отворів,

- перевірка забрудненості шкідниками сировини, допоміжних матеріалів, тари під час вхідного контролю тощо.

Систему пест контролю розробляють за такими принципами:

1.Візуальне або інструментальне обстеження, при якому визначають: вид шкідника, широту його розповсюдження та загрозу появи. При цьому виявляють можливі канали проникнення і переміщення шкідника, місця проживання, харчування та виплоду.

2.Формування спеціальних рекомендацій для даної території та будівель підприємства з виконання заходів захисту від шкідників.

3.Організація обліку: моніторинг шкідника в місцях його проникнення і можливого проживання, оцінка показників чисельності шкідника, екологічної фази його розвитку і переміщень.

Найкраща практика проведення робіт в системі пест контролю - це скористатися послугами спеціалізованої організації. Критеріями вибору організації можуть бути - наявність дозволу на проведення робіт з пест контролю; використання затверджених в Україні засобів для знищення шкідників; надання програми пест контролю.

У випадку прийняття рішення проводити діяльність з контролю за шкідниками власними силами, потрібно подбати про забезпечення відповідного рівня компетентності персоналу. Адже роботи повинен виконувати кваліфікований персонал і здійснювати так, щоб не виникла загроза безпечності харчового продукту через перехресне забруднення.

Підприємство повинно мати індивідуальну програму пест контролю з урахуванням місцевих особливостей, клімату, флори і фауни шкідників.

Програма повинна бути документально оформлена, має визначати цільових шкідників та встановлювати плани, методи, графіки, контрольні процедури та, за потреби, вимоги до навчання; мати перелік хімічних речовин, затверджених для застосування в конкретних зонах підприємства.

Для уникнення перехресного забруднення забороняється використовувати отруйні приманки в приміщеннях, де переробляють, зберігають харчові продукти, зберігають допоміжні матеріали, тару, які контактують з харчовими продуктами. Електричні знищувачі для комах не можна розміщувати над відкритими харчовими продуктами.

Важливим у системі пест контролю є ведення записів, які використовують для аналізування поточної ситуації та вдосконалення діяльності.

Рекомендовано записувати інформацію щодо:

- місць розташування засобів контролю та засобів знищення шкідників на схемі території та схемі приміщень;

- моніторингу шкідників;

- хімічних речовин для проведення дератизації/дезінсекції;

-  використання пестицидів із зазначенням типу, кількості та концентрації, де і коли вони застосовувалися та для боротьби з якими шкідниками тощо.

Підприємство несе відповідальність за результативність заходів з контролю за шкідниками та безпечність харчової продукції. Тому важливо постійно удосконалювати та розвивати заходи з профілактики та знищення шкідників.

За інформацією щодо аспектів системи пест контролю та системи НАССР можете звертатися у відділ систем управління ДП "Івано-Франкіськстандарт-метрологія" за адресою м.Івано-Франківськ, вул. Курбаса, 6, тел.75-25-81, 53-56-41, 050-3730964, ел.пошта: tqm@ifdcsms.com.ua, контактні особи: Петришин Наталія Ігорівна, Грогодза Зоряна Степанівна.




Повернутися до списку »»